O nás

Spolek NOVÁ ČESKÁ vznikl v roce 2025, ale jeho příběh se začal psát už dříve. V prosinci 2024 jsme se poprvé sešli – skupina lidí, které spojila láska k české kuchyni. A tehdy jsme se zavázali, že jí chceme věnovat svůj čas, energii a srdce.

Naším snem je, aby se česká kuchyně znovu rozzářila – doma i ve světě.

Základy našeho spolku ale sahají mnohem hlouběji. Někteří z nás novou českou kuchyni vařili odjakživa, jiní o ní dlouho snili a věřili v její význam pro nás, další generace i celý středoevropský prostor. Postupně začali vizi předávat dál – a ta se přirozeně, s nadšením a radostí začala šířit. A tak vzniklo silné společenství a touha společně tvořit, pojmenovávat, sdílet a zanechávat českou stopu.

Spojuje nás láska k české kuchyni

Po založení spolku se k  vizi nové české kuchyně přidávají nejen přední čeští kuchaři, ale také farmáři, akademici, zástupci všech gastronomických řemesel a odborných organizací. Spojuje nás touha tvořit silnou fanouškovskou základnu české kuchyně – se vším, co k ní patří: chutěmi, recepty, surovinami i příběhy.

Každý den svou prací přispívají k naplňování cílů spolku, vzájemně se podporují a šíří dobré jméno nové české kuchyně doma i za hranicemi.

Zakladatelé a členové představenstva spolku NOVÁ ČESKÁ

Oldřich Sahajdák
předseda spolku

Jana Slabá
místopředsedkyně spolku

Tomáš Karpíšek

Tomáš Kalina

Jana Jelič

František Skopec

Jiří Horák

Blanka Datinská

Marco Christov

Daniel Juráš

Tomáš Valkovič

Členové a signatáři

Ondřej Koráb
GH Pupp

Petr Bartoš KRUH

Vojtěch Václavík
KRO a Alma

Vlastimil Lacina Jiroš
A maso

Hana Michopulu
novinářka, Skromné jídlo

David Šašek
Molo Lipno

Michal Burda Triko

Jan Knedla
Papilio

Střední škola Slavkov - Austerlitz

Václav Frič NA PEKÁRNĚ

Maroš Jambor Zlatá Praha

Václav Kouba LOKÁL CZ

Pavel Drdel Sůl a řepa

Lukáš Hlaváček Terasa U Zlaté studny

Ondřej Kurák Na Gruntu

Radek Chaloupka Naše maso

Jiří Roith Kulinářské umění

Radek David

Antonio Carlini Carlini, Madama Cristina

Martin Štangl
Štangl

Michal Daněk
UM Ambiente

Tomáš Cibulka Nhà hai hành

Jan Malý Hotel Perk

Helena Všetečková
SOŠ a SOU Roudnice nad Labem

Zátiší Group

Pokud chceš spolu s námi kopat za českou kuchyni, přidej se do NOVÁ ČESKÁ.

Stačí když vyplníš přihlášku a vybereš druh členství.

Buď v obraze a přihlaš se k newsletteru. 

Neuniknou ti tak společné akce, projekty,
pop- upy naše i dalších členů.